sobota, 23. junij 2012

Sladkorna artistika z izomaltom

Sladkorna artistika je disciplina slaščičarstva, v kateri je sladkor osnovna surovina, s katero tvorimo neverjetne pisane skulpture, vzorce in teksture.


Za ustvarjanje s sladkorjem je potrebno strokovno usposabljanje. Pri sladkorni artistiki poznamo široko paleto tehnik, kot so vlivanje, vlečenje in pihanje. Vse te tehnike zahtevajo spretnost in vajo, kar pa ne pomeni, da niso dostopne amaterjem. Vendar pa je delo s sladkorjem lahko nepredvidljivo in potencialno nevarno, saj moramo sladkor segreti do visokih temperatur.

Izkušen oblikovalec sladkorja lahko s tehniko pihanja oblikuje vse od majhnih živali do okraskov. Z vlečenjem pentlje trakovi iz sladkorja dobijo satenast lesk, medtem ko z vlivanjem sladkorja v kalupe tvorimo neverjetne oblike. 

Življenjska doba teh kreacij je minljiva. Če je sladkor izpostavljen vlagi in visokim temperaturam počasi izgubi stabilnost in se stopi. Prav zato se v zadnjem obdobju vse pogosteje govori o izomaltu. Izomalt je namenjen sladkorni artistiki, saj je končni produkt bolj odporen na vlago, kemično stabilen pri visokih temperaturah in se odlično obdrži dlje časa. 

Prikaz oblikovanja sladkornih lizik s pistacijami:



Izomalt je sladkega okusa in nizkokaloričen. Odkrit je bil v 60. letih, je kemično pridelan iz saharoze in enakega videza kot sladkor: bel, kristalen in brez vonja. Ker za sladkanje zadostuje enaka količina izomalta, kot če bi uporabili sladkor, imajo izdelki enak videz in teksturo kot tisti s sladkorjem.

Opozorilo: Izomalt  je idealna rešitev za ljudi, ki so na dieti z omejenim vnosom sladkorja, vendar pri občutljivih ljudeh lahko deluje kot odvajalo, če ga zaužijejo v prekomerni količini.

Prednosti izomalta v sladkorni artistiki:
  • pri segrevanju ne porjavi
  • absorbira izredno malo vode, kar pomeni, da izdelki niso lepljivi in se ohranijo veliko dlje kot izdelki iz sladkorja
  • ker je odporen na kristalizacijo, pri kuhanju ne potrebuje dodatnih sestavin za preprečevanje kristalizacije


Ni komentarjev:

Objavite komentar