petek, 20. januar 2012

Čokoladna mousse torta


Čokoladna mousse torta je po okusu zelo lahka. Biskvit namreč ni klasičen, ampak je narejen brez moke in z veliko čokolade. Mousse je prav tako tisti, ki se nam kar stopi v ustih. Vsekakor je to torta za čokoladofile. Vmes dodamo še nekaj višenj, da nekoliko omilimo slabo vest.

Za testo potrebujemo:

•    100 g temne jedilne čokolade
•    3 jajca
•    100 g sladkorja v prahu

Čokolado stopimo nad vodno soparo in dodamo rumenjake. Stepemo beljake in sneg zmešamo s sladkorjem. Nato vse skupaj rahlo vmešamo. Pečemo na 180°C okoli 20 minut.

Za čokoladni mousse potrebujemo:

•    300 ml sladke smetane
•    3 jajca
•    50 g sladkorja v prahu
•    50 ml javorjevega sirupa
•    2 žlici vode
•    75 g vsaj 75 % temne čokolade
•    vanilin ekstrakt
•    ščepec soli

Stepemo sladko smetano in jo damo v hladilnik.

Nad parno kopeljo v posodo vmešamo sladkor, javorjev sirup in dve žlici vode. Z mešalnikom zmes mešamo pet minut.

Nato posebej penasto vmešamo rumenjake. Mešamo vsaj pet minut in jih dodamo sladkorni zmesi. Zmesi dodamo še stopljeno čokolado, vanilin ekstrakt in ščepec soli.

Sladko smetano vzamemo iz hladilnika in jo zmešamo skupaj s čokoladno zmesjo.

Ključnega pomena je, da je torta pripravljena vsaj nekaj ur vnaprej, saj se mora mousse primerno strditi v hladilniku. Ker pa sta pri čokoladni mousse torti dva različna moussa, eden iz temne in eden iz bele čokolade, lahko torto ohladimo, ko dodamo prvi mousse. Šele nato pripravimo drugo zmes moussa.

Na spodnjo plast testa lahko dodamo tudi višnje.




Ni komentarjev:

Objavite komentar